Arkiv

Program 2013

Konstrundan

Under Konstrundan öppnar konstnärer i hela Svenskfinland upp sin verkstad eller ateljé för allmänheten. Även övrigt kulturprogram arrangeras vid vissa ateljéer. Konstrundans syfte är att lyfta fram den bredd av yrkeskonstnärer inom den visuella konsten, form och design som finns i de finlandssvenska regionerna.

Ansökningstiden till Konstrundan tar slut fredagen 8 mars !

För mer information följ länken nedan.

http://www.konstrundan.fi/sv/info/

Jubileumsutställningen 60 år på Eckerö Post & tullhus 15.6 – 18.8

För över ett år sedan började en arbetsgrupp inom föreningen att arbeta med planeringen av en omfattande utställning till Eckerö Post & tullhus. Byggnadens hela övre våning står till förfogande vilket betyder att många rum kommer att fyllas med utvalda konstverk av våra medlemmar. Tack vare de olika rummens färgsättning och karaktär får man en spännande helhet. Arbetsgruppen består av konstnärerna Kurre Simons, Nanna Sjöström och Minna Öberg, vilka arbetat med urvalet. På detta sätt finns det representerat kunnande inom olika tekniker. Nämnas kan att vi i tidigare medlemsbrev för ett år sedan begärt in förslag på konstnärer vilka man tycker att borde vara med. Utställning på Eckerö kommer att innehålla verk av över 70 åländska konstnärer.

Utställningen kommer att fylla en viktig funktion speciellt i år då Ålands Konstmuseum kommer att vara stängt. Utställningen kommer att vara öppen dagligen 10-17 och under helgerna kommer föreningens medlemmar att turas om med vakthållningen.

En utflykt med pensel och palett till Signilsskär 10.8 – 11-8

Konstföreningens målarläger har för många medlemmar varit årets höjdpunkt. Detta tänkte vi i år förverkliga genom att åka ut till Signilskär. Dit har man åkt på målarläger sedan Önningebyns tider och det kan också vara trevligt att se de platser där Hanna Rönnberg och Victor Westerholm stod och målade. Om ett tillräckligt stort intresse finns kommer vi att ordna en eller två resor ut till Signilskär och Märket veckoslutet 10 -11.8  i augusti.

Det är tänkt att vi åker ut i båtar med picknick korgar och penslar. Vi kommer att berätta mer utförligt i vårt nästa medlemsbrev som kommer ut i maj men redan nu är det bra att få veta intresset – skicka gärna ett mail eller ring.

KulturFabriken

Små föreningar kämpar med samma typ av problem, dyra hyror och brist på mötesutrymmen – men framförallt brist på flexibla utrymmen där man kan ha olika aktiviteter. Barnens Bild & Formskola har sedan tidigare arbetat i närheten av Ålands Slöjd & Konsthantverk på Fabriksgatan 4. Konstföreningens klubblokal har varit i nedre våningen i samma byggnad. Nu kom tillfället då flera utrymmen blev lediga och då passade vi på att bjuda in Fotoklubben Obscura i gemenskapen. Enskilda kulturarbetare och konstnärer kommer senare att komplettera helheten. Under vårt vårmöte kommer vi att ordna rundvandring på platsen så att alla får bekanta sig med de nya lokalerna. Allt detta gjordes möjligt tack vare Kulturdelegationens bidrag för tre år framöver. Vi tror att synergieffekterna skall bli synliga för oss alla på ett positivt sätt.


Kulturnatten 16.8

Ålands konstmuseum och Ålands konstförening arrangerar tillsammans årets returkonsttävling. Platsen för tävling i år blir Miramar parken. Årets tema är ”CYKLAR”. Det är alltså återanvändning av gamla cyklar- du själv med din fatasi bestämmer resultatet. Cyklarna får gärna vara gunderande så att man kan ha rörliga skulpturer. Anmälan till tävlingen och frågor förs till Mia Englund tel: 4573421357 eller e-mail: miaengl@hotmail.com. Bidragen skall lämnas in senast den 14.8 till plats som meddelas deltagarna.

Ett första pris är 300 e , andra pris 200 e och tredje pris 100 e. Lycka till alla kreativa medlemmar!

 

Konststafetten 2010

Text av Britt Marie Trensmar

Konsten – en magi med många ansikten

Att vara eller inte vara – har den stora frågan formulerats elegantare än Shakespeare gjorde under medeltiden?

Vad får dig att varje morgon lyfta på täcket och svinga benen över sängkanten och börja dagen? En blöt nos som pockar på uppmärksamhet? Ljudet av små barnfötter som tassar omkring? Väckarklockans irriterande ljud eller ett glas vatten i ansiktet? En morgonkyss? Jobbet som väntar på att utföras? Arbetskollegor som räknar dig till morgonfika? Eller har du aldrig ställt dig frågan? Lever du som på rutin utan reflektion?

Vad gör livet värt besväret? Det är ju inte precis gratis att existera. Tvärtom – det är ganska dyrt. Döden är kanske det enda som gratis. När begravningskostnaderna är betalda är kanske bästa att tillägga, men det är ju å andra sidan en engångskostnad.

Ännu dyrare är det att verkligen LEVA livet. Inte bara överleva.

Om vi för skojs skull leker lite med tankarna på vad det kostar att finnas till. Du behöver tak över huvudet, en plats att förvara dig själv och dina saker. En plats till reträtt, skydd och vila. Lägg sedan till värme, vatten, ljus, kläder – ja, listan och kostnaderna drar genast iväg.

Hur långt kommer du utan mat? Hur påverkar mat humöret och hur länge står du ut att vara utan? Hur skulle det påverka dig att inte ha någonstans att bo? Hur länge skulle du stå ut med att inte ha ett eget hem, som är så självklart för många i detta örike? Redan vid det mest basala för att existera här mitt i Östersjön är listan uppe i mycket höga kostnader.

För att uttrycka det krasst – när livets debet och kredit räknas ihop så bör det väl gå med med viss vinst för att det ska vara värt att driva rörelsen? Hur ser din eventuella vinst ut? Vad är motorn i ditt maskineri som gör det värt att driva AB LIVET?

Motorn i mitt AB är konsten. Lusten att skapa. Att kommunicera bortom ord, hitta ett sätt att gestalta något komlicerat. Magin i att beröra andra.

Konsten är som en relation. Ibland som en livspartner, ibland som en älskare. Ibland ett barn.

Ett nytt verk börjar trevande precis som en förälskelse.

Man får en idé och tittar lite trevande på den. Provar den med undran – kan det här vara något? Kan det här bli något?

I takt med att man lär känna varandra – idén utforskas och potentialen blir synlig – så spirar förälskelsen. Om idén håller och får näring flammar den upp och blir till en intensiv passion.

I mötet med verkligheten sätts kärleken på prov och det där med ”i nöd och lust” träder in och utmanar förhållandet. Många gånger kommer stunder då man bara vill kasta projektet i väggen och be det dra åt helvete.

Om det ska bli något gäller det att ändå stanna kvar i förhållandet med en envis tro på att det ska bli bra i slutändan.

Kärleken mognar. Man växer ihop med projektet och förhållandet stärks av alla mot- och medgångar.

Till slut blir det ett barn. Ett nytt verk kommer till världen.

Om man har tur blir det trolovning med något galleri eller förlag. Datum för vigsel, förlåt vernissage, bestäms. Det är dock ett tidsbegränsat äktenskap, som förutbestämt slutar i skiljsmässa när utställningen är över. Men äktenskapet finns alltid där i dina papper, i din CV, för resten av livet och mer därtill för den som  odödliggörs på olika sätt.

När verket väl hänger på väggen i galleriet, eller boken står i bokhandlarnas hyllor, är barnet stort nog att ge sig ut på egen hand i världen. Vad som händer därnäst i mötet med andra människor är bortom upphovsmakarens kontroll.

Ibland träffar jag människor som blivit bekant med mina verk och berättar om sina intryck och erfarenheter. Människor som skapat sig egen relation med mina barn. Ibland har de satt avtryck och betytt något speciellt för andra.

Då klirrar det i behagligt i kassan på AB LIVET.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: