konstrundan

Finlands största öppna ateljéer-evenemang Konstrundan ordnas för åttonde året i rad
4-6.9.2015. Under Konstens fredag 4 september ordnas program för skolelever och på lördagen och söndagen öppnar 270 konstnärer runtom i Svenskfinland sina ateljéer för allmänheten.
På Åland deltar i år 29 konstnärer fördelade på 23 besökspunkter.

Konstens fredag 4.9
För Ålands del består programmet på Konstens fredag av ett fotomaraton, som ordnas av Fotoklubben Obscura. Fotomaratonet inleds med ett informationstillfälle på Kulturfabriken kl. 14.30 och pågår fram till kl. 20. Under fem timmars tid skall deltagarna fotografera bilder på olika teman, som släpps varje timme efter att fotomaratonet har startat. Tävlingsregler samt villkor delas ut i samband med infotillfället och läggas ut på Fotoklubben Obscuras hemsida.

Öppna ateljéer 5-6.9 kl. 12-18
Årets Konstrunda har ett rekordstort antal deltagande konstnärer. Hela 270 konstnärer, hantverkare och formgivare utspridda på 175 besöksplatser runt om i Svenskfinland står redo att ta emot besökare i sina ateljéer.

Ålands 29 deltagande konstnärer representerar ett brett spektrum av bildkonst, konsthantverk och hantverk. Konstrundan innebär en unik möjlighet att träffa konstnärerna i deras arbetsmiljö. I ateljéerna berättar konstnärerna, hantverkarna och formgivarna om sitt jobb, visar sina arbeten och står till förfogande för samtal och diskussioner. Konstrundan är en fin och unik upplevelse både för besökare och konstnärer.

Närmare information om programmet och konstnärerna hittas på hemsidan www.konstrundan.fi, liksom också pressbilder, kartor och ruttförslag.

För mer information, kontakta:
Regionasvarig Åland, Minna Öberg
konstrundan.aland@gmail.com, tel. 040 827 3961
Inför Konstrundan har en utställning skapats på Galleri Norra Dörren där de deltagande konstnärerna presenteras med varsitt verk.

Galleriet är öppet
26.8 – 3.9 kl. 10 – 15
4.9 kl. 10 – 18
5 – 6.9 kl. 12 – 18

I Galleriet Lilla ÅKM visar Ålands konstmuseum smakprov ur sina samlingar.
Båda gallerierna finns på samma adress, Mariehamns stadsbibliotek, Strandgatan 29, ingång  från Styrmansgatan.