Välkommen med på en medlemsutfärd för Ålands Slöjd & konsthantverks och Ålands Konstförenings medlemmar!
Vi åker till Bergö, Husö biologiska station i Finström för att titta på konstnären och hantverkaren Sigrid Granfelts hus som hon lät bygga på platsen 1912. Sigrid var utbildad bildkonstnär, ägnade sig främst åt djurmåleri.
Sigrid var mycket viktig för hemslöjden på Åland i början av 1900-talet och startade tillsammans med Fanny Sundström och Lydia Holmberg Martornas hemslöjdssektion för att arbeta för en bättre framtid för åländsk kvinnlig hemslöjd. Hon undervisade i mönsterritning i Ålands yrkesvävskola samt komponerade mönster till ryor och bonader. Sigrid höll Ålands Hemslöjdsförenings första keramikkurs 1928. På sin gård levde hon enligt självhushållningsprincipen och tillverkade själv bruksföremål av trä, keramik och smide. En del av dessa möbler och föremål och de dekorerade dörrarna finns kvar i huset att se.

Text från biologiska stationens hemsida. Sigrid Maria Granfelt köpte Husö gård 1910. Då fanns ännu inte det vi kallar Gula huset. Sigrid ritade och lät bygga huset genast, det stod klart 1912. 1940 donerade Sigrid sitt hemman med hus, mark och vattenområden till Stiftelsen för Åbo Akademi. Sigrids önskan var att Husö skulle bevaras så som ett naturskyddat annex. Vilket man idag kan säga att det är eftersom Husös mark och vatten hör till Natura-2000. Sigrid Maria Granfelt föddes 1868 i Åbo och avled i Helsingfors 1942, 74 år gammal. I ca 29 år bodde hon på Husö. Hon var utbildad konstnärinna, först vid Ritskolan i Helsingfors, senare vistades hon utomlands både i Tyskland, Holland, Italien och Frankrike. Hon målade i främsta hand djurmotiv och porträtt. Efter att hon flyttat till Åland avtog hennes måleri, kanske gården tog för mycket tid och ork i anspråk. På gården höll Sigrid på med djurhållning, växtodling, trädgårdsbruk, hon byggde och dekorerade möbler, tom. byggde hon en båt och en släde. Sigrid hade ett stort naturintresse, vilket syns i inredningsdetaljer i Gula huset och i blomstermotiv på folkdräkter i flera åländska kommuner.
Stationens intendent Tony Cederberg berättar för oss om byggnaden, föremålen och Sigrid. Isa Hällström deltar också i utfärden och kan kanske berätta lite mera personliga anekdoter om konstnären Sigrid Granfelt.

Vi samåker från Fabriksgatan 4 kl 17.30. Så kom i tid till kontoret eller så åker du själv till Bergö. Då ses vi därute ca kl 18. På stationens hemsida eller här finns länk till vägbeskrivning och karta.
För att vi ska veta lite hur många vi blir vill vi att du anmäler dej till Ålands Slöjd & Konsthantverks kontor, tel 14577, 0457-5244 007, konsthantverk@konsten.ax eller med formuläret på hemsidan.
Hjärtligt välkommen med på en intressant kväll!