Konstsympaticum på Åland 23-25 april 2010


Årets Konstsympaticum hölls på Åland med ca 25 deltagare från Åbolands, Ålands och Roslagens skärgårdar. För första gången hade vi också deltagare med från Estland. Fjolårets sympaticum hölls i Haapsalu, Estland där vi knöt kontakter med lokala konstsammanslutningar som nu också deltar i Våra Skärgårdars Konstgillets verksamhet.

Första dagen började med ett besök hos den åländska grafikern Nanna Sjöström som visade både sin vackra ateljé fylld av konstverk och sin grafikverkstad. Därefter besökte vi Fäktargubben och fortsatte sedan till Olle Törnqvists nyinredda ateljé. Olle är konstlärare vid Ålands Lyceum, ett stenkast från hans ateljé. Vi fick göra ett mycket intressant besök i Lyceét och fick bl.a. se deras fina nya klassrum för skapande verksamhet. Dagen avslutades med sushi på Restaurang Indigo.

Lördag morgon begav vi oss till Eckerö Överby där vi besökte Jonas Wilén som var i full färd med att slutföra sina alster till en kommande utställning. Före lunchen på Hotell Elvira hann vi med ett besök nere i Käringsunds pittoreska fiskeläge och Jakt- och fiskemuseét.

På vägen till Önnigebymuseét gjorde vi en avstickare till Hannele Ögård-Forsmans ateljé i Byttböle, Hammarland.

Under mötet i Önningebymuseét fastslogs bl.a. verksamheten för det kommande året och de olika medlemsföreningarna presenterade sig. Årets målar läger som hålls i Haapsalu diskuterades ingående. Kvällen avslutades med afrikansk middag på Restaurang Pommern. De estniska deltagarna tog avsked och reste hem redan på kvällen.

Söndag förmiddag gjordes ett mycket lyckat besök hos Guy Frisk i hans välfyllda ateljé i Krogstad, Lumparland. Han berättade ivrigt om sitt skapande för en hänförd åskådarskara. Sen var det dax att skiljas igen och alla deltagare reste hem, förhoppningvis fyllda av nya intryck, ideér och en iver att få delta i olika verksamheter över gränserna.

Räfsnäs Kulturstation inbjöd samtliga deltagre till 2011 års Konstsympaticum som skall hållas i Roslagen, vilket vi alla ser fram emot.